poniedziałek, 21 stycznia 2013

Risotto z borowikami.



Risotto to klasyk kuchni włoskiej i bardzo popularna na świecie potrawa. Danie to jest dość łatwe do wykonania, ale podczas przygotowywania należy poświęcić mu całą swoją uwagę. Można je przygotować z wieloma różnymi dodatkami od szafranu przez owoce morza do grzybów i warzyw, choć we Włoszech najbardziej popularne jest bez dodatków czyli risotto alla milanese. Dla mnie osobiście najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne jest borowikowe. Przygotowuję je zarówno z suszonych jak i świeżych grzybów, ale najlepsze wychodzi z połączenia tych dwóch rodzajów.
Składniki:

  • 30 gramów suszonych borowików
  • 100 gramów świeżych borowików (opcjonalnie)
  • 300 gramów ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arbolio
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 100 gramów masła
  • 30 gramów startego twardego sera np. Parmezanu
  • jedna szalotka
  • sól i pieprz do smaku
Suszone prawdziwki moczymy przez kilka godzin w szklance wody, potem łączymy z bulionem i zagotowujemy (oczywiście wraz z wodą z moczenia). Grzyby odcedzamy i podsmażamy na połowie masła z drobno posiekaną szalotką do jej zeszklenia. Bulion zostawiamy na gazie, tak aby był gorący, ale się nie gotował.
Na patelnie z grzybami wsypujemy ryż i prażymy dwie minuty, wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy po chochelce bulionu i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia, delikatnie mieszając. Czynność powtarzamy, aż ryż jest z zewnątrz miękki a w środku al dente. Trwa to przeważnie 16-18 minut.
Teraz możemy dodać świeże grzyby pokrojone w cienkie plasterki. Risotto zdjąć z ognia, dodać masło, ser i natkę. Wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut, dzięki temu będzie jeszcze bardziej kremowe. Teraz szybko nałożyć i czym prędzej zjeść.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz